Cat revolution – A független női divat

Évezredek óta csodáljuk őket. Szent állatként tiszteljük, babusgatjuk, majd végül a hálószobánkba is beengedjük őket. Nem, most nem a férfiakról beszélek.

Eljött az idő, amikor mi nők, már nem elégszünk meg azzal, hogy a csajos mivoltunkat csak az ember corpusaira szabott lehetőségekkel és kiegészítőkkel bővítsük: ennél több kell.
Macskává válni. No persze, nem feltétlenül amolyan szuperhős, fújtatós megnyilvánulást követve (bár ki tudja a dorombolás hogyan hat a hormonokra), hanem elegánsan és a domborulatok íves hangsúlyozásával.

Ha nem is időrendben pontosan, de az első nőcisebb cicamicát a Tom és Jerryben ismerhettük meg, Toodles „személyében”. Bár különösebb öltözéket nem viselt a nyakán csüngő masnin és a macskaszemívet idéző napszemüvegén kívül, mégis ez a néhány apró plusz csábos hölggyé avanzsálta a hófehér hódítót.

Talán éppen Toodles 1946-os felbukkanása adhatott ihletet az általa is viselt cicás szemvédő piacra dobásához, feltehetőleg a második világháborút követően (hiszen az újkorban legelőször a háborúban résztvevő katonák alkalmazták a napszemüveget, annak ellenére, hogy már az ókori Rómában is ismerték ezt a kiegészítőt). Azóta az egyszerűbb feketekeretes típustól, a bizsus, drágakövesig, mindenféle színben vásárlásra csábítanak ezek az apró „macskaszemek”.

Minthogy a Pin-up lányoknak is nagy kedvencévé váltak a macskás kiegészítők, így nem meglepő, hogy a cica forradalom a fényképészeket, divattervezőket és a képeslapkészítőket is megihlette.

És ha már a macska szimbolikáját vizslatjuk, nem feledkezhetünk meg az őket megörökítő tetoválásokról sem. Testdíszítő jellege mellett, mint a legtöbb tetoválás, így a macska jelentése is egyénenként változó. Általánosságban a függetlenséget, talpraesettséget és a gondolatok szabad áramlását jelképezi (a házimacskák esetében). A mintegy 50 millió éve a Földünket gazdagító kisállathoz igencsak megosztó gondolatok fűződnek (szeretet, gyűlölet, jó és rossz szerencse), mint ahogyan a manapság cicababaként elnevezett hölgyeket is eltérő módon ítélik meg. (Épp ezért az érdemes leszögezni, hogy a cica forradalom követői egyáltalán nem a divatőrültségről, sokkal inkább az egyéni jellegzetességeik kiemeléséről ismertek, így nem összekeverendők a plázacicákkal.) És persze a legnőiesebb vonást a macska misztikus 9 élete hordozza, mely rendkívül modern gondolatként utalhat a női szerepvállalás sokszínűségére.

Azt hiszem, senki nem vonja kétségbe azt a megállapításom, hogy a világ legismertebb cicalányának kinevezhetjük Dita von Teese kisasszonyt, aki a lenti videóban többek között arról is nyilatkozik, hogy nem az alapján választ ruhát, amiben a férfiak szerint szexi lehet, hanem, amiben ő maga érzi vonzónak magát. Ezt minden cicalány köteles elraktározni a mottótarsolyába. 🙂

Kómár RékaA szerzőről

Kómár Réka
Olyas valaki vagyok, akinek a fejére, ha csak képletesen is, de ráesett egy hatalmas Halloween tök. Amióta az eszemet tudom, imádom ezt a csodát, a narancssárgát és az őszt. A szakdolgozatomat a tetoválásokról írtam, aminek az ötlete egy reggel, ébredés után kapott el, ezért fordulhat majd elő, hogy olykor elfogultabb leszek a tetoválás témájával kapcsolatban. Jómagam is "már" 3 testdekorral rendelkezem. Mindig is tetszettek a Pin-up stílusú hölgyek, merésznek és mégis rendkívül nőiesnek tartom azt, amit képviselnek. Bár személy szerint nem vagyok egy megtestesült Pin-up kisasszony, de amennyi kiegészítőt csak lehet belecsempészek a mindennapjaimba ebből a ruházati és életérzési megnyilatkozásból.

Comments

Facebook Comments

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy hozzászólhass.