Legendás rajzolt pin-up lányok – 2. rész

Kék tündér (1940)
A Walt Disney rajzfilmek gyönyörű hősnői mindig az adott nőideált próbálták megszemélyesíteni. A magas, karcsú, törékeny firkák egyben igaziak is. Ugyanis valamennyi rajzolt sztár hús-vér színésznőről lett mintázva. A női szereplők sorában a legelső tündér Pinokkió segítője. Evelyn Venable amerikai színésznő (1913-1993) azonban több volt, mint egy csinos szöszi.

Evelyn Venable Cincinnati-ban született. Családja nagyon összetartó volt, és Evelyn később emlegette gyerekkori emlékeiből, amikor moziba ment édesanyjával (Percy Marmont volt a mama kedvenc színésze), vagy amikor az apja egyszer egész éjjel fent maradt, hogy ápolja Evelyn beteg egerét.
Középiskoláját ott végezte, ahol édesapja és nagyapja is angolt tanított.
A színészetért már kislányként rajongott, tinédzserként több iskolai darabban játszott. Egy kis ideig a Vassar College, majd a University of Cincinnati hallgatója volt.
Színésznői karrierje Los Angelesben kezdődött, és hamarosan több filmes szerződést kapott. 1932-ben a Paramount-nál aláírt szerződése értelmében nem vágathatta le a haját, de az csak városi legenda, hogy apja szigorúsága miatt minden csókjelenetét kivették filmjeiből.

A ’30-as évek vezető színésznőjeként a szelíd, halk szavú nő találtatott méltónak a Pinokkió rajzfilm Kék Tündérének modelljének és hangjának.
Walt Disney azt akarta, hogy a Kék Tündér legyen a legszeretetreméltóbb és legtökéletesebb karakter, aki valaha csak létezett rajzfilmen. Aki megtestesítője a varázslatnak, aki bájos – hiszen ő a Disney stúdió első tündér-kreatúrája.

Az eredeti Collodi mesében a Kék Tündér kék hajúként van ábrázolva. Ám Disney úgy érezte, a kék haj nem tetszene a közönségnek, így a karakter platinaszőke lett. A speciális effektusok részleg dolgozott a belső fény kialakításán, egy földöntúli ragyogást adva neki.

Bár a képernyőn minimális időt szerepel, Disney világosan megértette ennek az alaknak a fontosságát, miszerint a Kék Tündér misztikus jelenléte és csodás varázsa adja az alapvető bűvét az egész filmnek.

A legutolsó tesztvetítésen több férfi néző könnyezve kérte Disney-től a tündér telefonszámát.

Evelyn 1934-ben hozzáment Hal Mohr operatőrhöz, akinek két lányt szült.
1943-tól kezdve visszavonultan élt, hogy több időt tölthessen családjával. “Annyi Hollywood-i családot láttam, akik szétestek az anya karrierje miatt. Soha nem bántam meg, hogy abbahagytam a filmezést. Ha van is bennem sajnálat, az csak a színház miatt van.”
Rajongói sajnálták, hogy nem lett igazi szupersztár, de ő ezt mondta: “Igazán belefáradtam mindig azokat a naívákat játszani.”
http://www.youtube.com/watch?v=f4r7t4aBUgE
Visszatért az egyetemre (UCLA), ahol görögül és latinul tanult, és megszerezte a mesteri fokozatot is.
Munkájáért csillagot kapott a Hollywood-i Hírességek sétányán.

A Kék tündér 80 éves korában rákban halt meg.

Tudtad-e?
A második világháború alatt a Vöröskeresztnek dolgozott a művésznő.
Ő és férje is szigorú vegetáriánus volt. Állítólag Evelyn soha nem evett húst vagy halat.
Szép és éteri külső, mindehhez meglehetősen szerény jellem – mindig így emlékeztek barátai Evelynre.

Csenki KatalinA szerzőről

kata
Ha ismersz szűz jegyű embereket, mindent tudsz rólam. Mindezt csak annyival egészíteném ki, hogy roppant kíváncsi vagyok. És remélem, hogy a kérdéseim és az ezekre kapott válaszok nem csak számomra érdekesek. Kata

Comments

Facebook Comments

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy hozzászólhass.