Pin-up fürtök és leopárd minta – pin-up stílus Budapest szívében

Sziasztok!

Mostani cikkünkben egy igazán kreatív magyar fodrászt szeretnénk bemutatni, aki korunk divatos frizurái mellett gyönyörű pin-up és rockabilly hajkölteményeket készít Budapest szívében.
Ifjú hajszobrászként szeret kísérletezni, és a klasszikustól a teljesen egyéni kéréseken át a saját hajkölteményekig mindenben kipróbálja magát és mutatja a stílust.

1. Szia Dia! Mesélj egy kicsit magadról, miért a fodrászatot választottad szakmául?

Sziasztok, Dia vagyok. Idén végeztem az Erzsébet királynéban. Két éves volt a suli, 2 év elmélet 2 év gyakorlat. A gyakorlaton a Kucsera hajszalonban voltam. A szalon a mesterem nevét kapta, ő Loreal nagy követ. Két év után lejárt a tanulószerződésem s felajánlotta a munkát a szalonban.
Már kis koromban kacérkodtam a gondolattal, hogy fodrász leszek, de azt nem igazán lehet komolyan venni.
Igazából érettségi előtt fél évvel döntöttem el hogy nem szeretnék tovább tanulni, dolgozni szeretnék és a saját lábamon állni így elővettem a régi álmomat és jelentkeztem az iskolába! Az is közrejátszott hogy mikor utaztam a héven, a kevésbé ápolt embereknek elképzeltem milyen haj, vagy smink állna jól és hogyan változtatnám át. Úgy alakult hogy keresztanyukám sminkes lett, édesanyám körmös, én pedig fodrász. 🙂

3. Munkáidat elnézve igazán változatos és sokféle stílusban alkotsz, vannak köztük elég extrémek is, mi/ki az / mik/kik azok, amik
inspirálnak a munkádban?

A munkámban inspirál maga a rockabilly, psychobilly stílus és kedvenc rendezőm, Tim Burton, és filmjeinek karakterei.

4. Hogyan csöppentél bele a rockabilly / pin-up kultúrába?

Lassan 7 éve volt hogy igazán érdeklődni kezdtem, keresgéltem, hiszen maga az 50-es 60-as évek stílusa már egészen régen megfogott, de körülbelül 14-15 évesen kezdtem el bújni az internetet ruhaboltok után ahol rockabilly stílusú ruhákat árulnak. Még abban az időben megvettem az első piros rúzsom és fufrut vágattam magamnak, onnan jött minden szépen sorban! Ami még hatással lehetett rám, az a Cry Baby című film.

5. A fotózások szervezésekor mik a fő koncepcióid? Egy jól használható portfólió, vagy a stílus bemutatása?

Minkettő! Valaki versenyzéssel adja meg magának azt a pluszt, amiben kreatívkodhat. Én a fotózást jobban szeretem. Egyértelműen a stílus népszerűsítése, és részemről való hódolása inspirált mikor a Rockabilly – Psychobilly fotózást megcsináltam.

6. Mit szeretsz legjobban a fodrászatban?

Legjobban azt szeretem mikor újra felfrissíthetem a vendégek haját, akár festéssel, akár vágással, és újra jól érzik magukat, újra magabiztosan távoznak a szalonból. Esetleg ha egy-két vendégem megkér, hogy rittyentsek neki valami rockabilly frizurát, kontyot alkalomszerűen, akkor szívesen megcsinálom, és persze a fotózásokat is nagyon élvezem!

7. Van kedvenc munkafolyamatod?

Minden munkafolyamat kedvenc, mindent másért szeretek.

9. A munkád során mennyire kapsz szabad kezet? Többnyire a vendégek kérését teljesíted, vagy avn, ahol rád bízzák a szépítést?

Kevés bár, de vannak olyan vendégek, akik rám bízzák a dolgot, de főleg tudatos kéréssel jönnek az emberek.

10. Melyik munkádat/munkáidat emelnéd ki a többi közül, amire leginkább büszke vagy?

Legbüszkébb a mintás munkáimra vagyok ( leopárd, zebracsíkos), s a két fotózásra a rockabilly-Psychobilly témájúra, és a most készülő Tim Burton fotózásra, ahol Tim Burton karaktereit elevenítettük fel a frizurákban, ami nagy kihívás is egyben.

11. Mi az, amit a legjobban kedvelsz a rockabilly és pin-up kultúrában?

Legjobban a dalokat, a sminkeket, a hajakat, és a ruhákat szeretem…tehát azt hiszem úgy az egészet egyben.

12. Mi az, ami inspirál a pin-up stílusban?

A Pin up stílusban legjobban Bettie Page inspirál.

13. Az elmúlt pár évben nem csak az underground körökben, hanem a mindennapokban is egyre elterjedtebb volt a pin-up stílus. Szerinted folytatódik itthon ez a tendencia, vagy visszakerült a szubkultúra keretei közé?

Szerintem ennél lehet számítani a terjedésére, mostanában nagyon sokan veszik fel a stílust, alakítanak ilyen-olyan csapatokat, mondhatni divattá vált.

Köszönjük az interjút, sok sikert és további kreatív alkotást kívánunk. 🙂

GhoulinaA szerzőről

Ghoulina
A Royal Pin-up Team alapító tagja, a Royal Pin-ups Online Magazin szerkesztője. Ízig-vérig nő, egy valódi vérbeli pin-up, aki minden aspektusát ismeri e témának. Saját bevallása szerint "nem szoktam bikiniben hegeszteni", ám már láttuk Őt harisnyatartóban, fegyverrel kezében védeni a hazát. :D

Comments

Facebook Comments

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy hozzászólhass.