Pirner Alma – a pin-up határmezsgyéjén

Mindig érdekes kérdés az, mitől lesz pin-up a pin-up, mi pin-up és mi nem az, miről lehet felismerni, mik a jellemzői, stb.
Fontosnak tartom most kicsit részletesebben beszélni erről, hogy érthető legyen a lényeg. 🙂

Ahogy arra már sok bejegyzésben utaltunk, régebben, illetve a pinup úgynevezett fénykorábana pinup aranykorban – még megvoltak a jól behatárolható stílusjegyek. Innen, a mából nézve. Természetesen ha visszaröpülnénk az időben, belecsöppenve az adott korba, nem tűnnének fel a jellegzetességek, és lehet, hogy egyáltalán nem tűnn fel semmi különleges a dologban, hiszen egy adott korban, adott társadalomban, környezetben, divatban azt természetesnek, jelenleginek érezzük.

Az elmúlt évtizedekben a dolog teljesen megváltozott, a pinup kultúrává nőtte ki magát, elkezdett mutálódni, mindenféle irányban mára pedig gyakorlatilag bárhol megtalálható, mint a nő ünneplése, maga a nőideál megmutatása egy-egy adott közösségben, vagy szubkultúrában.

És van egy másik vonal is, amit jelen értelmezésben nem nevezhetünk pin-upnak, talán főként a keletkezése, tálalása miatt, ez pedig a mindenféle erotikus irányzatokat jelenti. Sokan összekeverik a pin-up-ot a különféle más erotikus, illetve szex irányzatokkal. Azoknak csak azt tudom javasolni, érdemes körbenézni, utánajárni a dolgoknak, mielőtt ráhúzunk egy jelzőt, amiről adott esetben azt sem tudjuk micsoda.
Egyik fő alapelvem, hogy ha nincs tudásom valamiről, arról hallgatok. 🙂

Érdekesség, és a stíluson belül valahol egy paradoxon is egyben, hogy van ezeknek az erotikus/szex irányzatoknak néhol pin-up stílusból merített felhangja is. Nem vitás, ezek az irányzatok mindenhonnan merítenek, amiben van bármi szexiség.
De az avatott szem, vagy aki kedveli a pinup kultúrát, felfedezi a különbségeket.
Magyarán, nem mindegy, hogy egy Pamela Anderson külsejű lányt látunk akárhol pózolni, mai környezetben, pucéran, avagy egy retro, vagy alternatív ihletésű lányt, bármilyen méretben, ruhában vagy jelmezben, adott szubkultúrához kötődő, vagy retro ihletésű környezetben.

Véresszájú módon jelentsük ki, hogy napjaink ilyen-olyan erotikus vonalon mozgó lányainak semmi köze ehhez, vagy a csábítás eme burkoltan szexis formájához?

Nos, ha a pornóipart, vagy szexipart nézzük, akkor a válasz minden esetben NEM, az nem pinup.
De ha megnézzük korunk, férfiak által közkedvelt, sokszor agyonretusált testű(néha az életbenmeglátodelszaladsz-típus), némely esetben butuska, avagy több helyen felpumpált lányait…….hááát, azt mondjuk – akinek ez kell, hát megérdemli, avagy csak tessék, tegye, íme, akármi – ízlések és pofonok. ( korunk férfijai nagy százalékának elferdült és irreális elképzeléséről bizonyos dolgokban, most nem ejtenék szót, majd talán egy másik blogban :))

Lehetséges, hogy a pinup egy számunkra, mint benne élőknek, most egy kissé torz mutálódásának vagyunk szemtanúi?
Vagy csak korunk túlzott mindennemű, valóság elől menekülő – egyben szexuális – szabadságának néha elferdült kivetüléseit látjuk csupán?
Erre még nehéz választ adni, de mindkettő lehet irányvonal, 50 év múlva, ha visszanézünk, majd kiderül melyik verzió az igaz, vagy épp egy harmadik készül megvalósulni.

A hosszú bevezető után pedig most szeretnék rátérni egy érdekes magyar hölgyre, Pirner Almára, aki mindannak a határmezsgyéjén van, amiről fent beszéltem.

Napjaink pin-upját ha megnézed, mit látsz?
Végtelen a variációs lehetőség, vannak speciális modellek, sima modellek, vannak akik mondjuk épp az erotikus vonalról érkeznek, lényeg, hogy valahol minden nő lát rációt a pin-upban, éppen ezért található meg olyan helyeken is, ahol vagy nem is gondolnánk, vagy oda nem illőnek érezzük. Pedig ott van.

Jó példa erre Pirner Alma, hiszen ő is egy teljesen más közegből indult, napjaink férfimagazinjainak címlapjairól ( Hustler, CKM ), az erotikus tánc világából. 2004-ben pedig saját tánciskolát nyitott, ahol többek között sztriptízt, pole dance-t, és sok más egyebet tanít, hogy napjaink nőjét felvértezze a nőiesség rózsaszín ködbe burkolózó, férfiakra nézve(vagy akár nőkre) húsig hatóan halálos fegyverével. Nekem tetszik az ötlet és igény is van rá.

Alma portfóliójában pedig szintúgy megtalálhatók a pin-up, illetve sokkal inkább a showgirl, burlesque elemek, érdekes és ötletgazdag, ezért érdekesnek tartom Veled is megosztani ezeket, kedves Olvasóm.
Most biztos azt kérdezed: “Hááát ez meg micsoda? Ez a lány miért pin-up”….meg ilyesmi. Fontos tudni, hogy van, aki a pinup létet életérzésben is követi, van, aki csak modellt áll és van, aki csak színesíti vele önmaga palettáját.

Összegezve: jó látni, hogy mennyi helyen és mennyiféle kontextusban jelenhet meg a pin-up stílus, vagy annak egyes jegyei, Alma pedig csinos nő, s azon kevesek közé tartozik, akik valószínűleg vérbeli üzletasszonyok.
A pin-up egy az erotikára kissé nagyobb hangsúlyt fektető, erotikusan egzotikus 🙂 formáját láthatjuk tehát a képein, bevetve minden fegyvert, ami a showtánc, a sztriptíz világában kellhet, inkább mai köntösben.

Képek forrása: Pirner Alma weboldala
Mégtöbb infó Almáról: Pirner Alma weboldala

Ghoulina Von RoyalA szerzőről

Ghoulina
A Royal Pin-up Team alapító tagja, a Royal Pin-ups Online Magazin szerkesztője. Ízig-vérig nő, egy valódi vérbeli pin-up, aki minden aspektusát ismeri e témának. Saját bevallása szerint "nem szoktam bikiniben hegeszteni", ám már láttuk Őt harisnyatartóban, fegyverrel kezében védeni a hazát. :D

Comments

Facebook Comments

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy hozzászólhass.