Steampunk pin-up kezdőknek és haladóknak

Kedves Olvasók!

Felhívásunkra, melyben társ-szerzőket keresünk, folyamatosan kapjuk (és várjuk) a jelentkezéseket, és épp ezért jelenthetem be első társ-szerzőnk, Sugarpie Sue (bővebben lsd. Impressum) írását a Magazinunkban. Első cikkjében filmekkel mutatja be, hogyan és hol található meg, és hol forr össze a pin-up stílus a steampunkkal, mint alternatíva. (Ghoulina von Royal)
Íme a cikk:


Ha szeretnél többet megtudni a steampunk stílusról, de egyelőre nem igazán mozgatnak meg az olyan kifejezések, mint mondjuk a paleo-futurizmus, akkor azt javaslom, Google-ozás helyett szerezz be óriási tálat a popcornnak és nézd meg az alábbi filmek valamelyikét (vagy akár az összeset, tetszőleges sorrendben….)
Előre szólok: itt ne számíts pár soros történet-összefoglalásra, mert az nem sokat mond el a filmről, ráadásul elég becsapós lehet…

Wild Wild West (1999, rendezte: Barry Sonnenfeld)
Nem, a némelyek által előszeretettel hangoztatott véleményekkel ellentétben egyáltalán nem gagyi, sőt. A látványvilága rendben van, a sztori pörgős és még a poénok is élvezhetőek (pl.: „Ez itt egy ember feje…!“ – ami így visszaolvasva, kontextuson kívül nem is annyira vicces:))
Ebből nagyjából akkor is megtudod, mik a steampunk stílusjegyei, ha előzőleg még a szó kibetűzésével is gondjaid voltak (ez természetesen saját példa:))
Fontos megjegyezni, hogy egyes nézők szerint nagyban növeli a film élvezeti értékét a tény, miszerint – idézem: – „Will Smith óóóólyan cukiiiii“, nos, ez is egy vélemény, még ha kevéssé témába vágó is. Így legalább azok is találnak jót a filmben, akiknek egyébként nem tetszik. (Nekik mondanám el, hogy vannak félmeztelen jelenetek is….:) )
És ha már itt tartunk, a fent felsoroltakon kívül kötelező megnézni a ruhák miatt is! Tényleg gyönyörűek (mint általában a viktoriánus ruhák:)), érdemes többször visszatekerni és ellesni az ötleteket. Nekem személy szerint a fűzők a kedvenceim! És a férfi szereplőknek is igényes (női) ruháik vannak…

, ,

Mutáns krónikák (2008, rend.: Simon Hunter)
Nagy-nagy 18-as karikás film, valószínűleg a mutáns zombik (nem bízták a véletlenre, az egyik is bőségesen elegendő lett volna…) általános lézengése, az általuk kiontott vér mennyisége és a kiontás módozatai miatt.
Egyike a parázs vitákt kiváltó alkotásoknak: egyesek szerint nem annyira jó (csak erősebb szóvirágokkal kifejezve, amely a filmkészítők felmenőit is magába fonja), mások elalélnak tőle, újabb mások szerint pedig csak az a kár, hogy igen alacsony költségvetésből készült és ez alaposan meg is látszik rajta.
Abban azért általában mindenki egyetért, hogy a kezdés nagyon „ütős“, „erős“ és barátaik.
Tehát a kételkedőknek és a fanyalgóknak ott abba is lehet hagyni.
Mivel elég apokaliptikus hangulatú a film, sajnos:) az öltözékek sem térhetnek el ettől, viszont Devon Aoki karakterének a ruhái elég figyelemfelkeltőek. Mivel egy harcosról van szó, természetesen a kényelem és a praktikum a legfontosabb szempont, érdekes módon mégis beleillik a viktoriánus stílusba.

9 (2009, rend.: Shane Acker)
Eme animációs film látványvilága elképesztő és további szuperlatívuszok, de magára a történetre ne nagyon koncentráljunk, mert egy idő után fárasztóvá válhat és nemcsak azért, mert olyannnyira bonyolult. Hiába volt Tim Burton és Timur Bekmambetov a producer…ez most nem jött össze, fiúk. Majd legközelebb.
Lehet, hogy ezzel egyedül vagyok széles e világon, de nem gondolok sok jót a rendszer nélkül rohangáló zsákvászon figurákról, nekem személyszerint megkönnyebbülés volt, hogy a film előrehaladtával egyre erősödő ütemben csökkent a számuk. Ez tartott életben az utolsó jelenet alatt, ami kiválóan sziruposra sikeredett (Hollywood becsörtet a steampunkba, de minek… :))
(Ennél a filmnél sikerült áldozatul esnem a gonosz recenzióírók galád összeesküvésének, mert a pár soros sztori alapján még azt gondoltam, hogy tetszeni fog:))


Sky kapitány és a holnap világa
(2004, rend.: Kerry Conran)
Nem teljesen steampunk, mégis alapmű, főleg a hangulata miatt. Rám nem jellemző módon minden irónia és cinizmus nélkül azt tudom rá mondani, hogy bájos film.
Amire külön felhívnám a figyelmet (bár egy pin-up honlap olvasóinak valószínűleg úgyis ez fog először feltűnni:)): Gwyneth Paltrow karakterének autentikus (és mindig kifogástalan) hajviselete, sminkje és természetesen az, hogy igazi nőként még a legveszélyesebb helyzetekben is magassarkút hord.
Toivábbi érdekességek: Jude Law Elvis-frizurával, Angelina Jolie szemkötővel (igazi military pin-up),

,

illetve a „Hogyan óvjuk meg szeretteinket a veszélytől akarata ellenére?“ Sky kapitány – féle változata a film vége felé…

Ha az eddigieket nem találod kielégítőnek vagy fanatikus / függő lettél, akkor további esős vagy túl forró délutánokra tudom ajánlani a következőket: Hellboy II (2008, rend.: Guillermo del Toro) végén az aranyhadsereg, Last Exile (2003-as japán anime-sorozat), Lemony Snicket – A balszerencse áradása (ezt még én sem láttam…)
Viszont amit soha, semmilyen körülmények között, még kényszerítés hatására se nézz meg, az a magyarul az elképesztően sokatmondó A szövetség címet viselő The League Of Extraordinary Gentlemen. Ígéretesnek hangzik, de ez ne tévesszen meg! 🙂

További szép napot mindenkinek,
Sugarpie SueA szerzőről

Sugarpie Sue vagyok. 23 éves, egyelőre animációsfilm-rajzoló és festő tanuló. Budapesten élek és dolgozom, több-kevesebb sikerrel.:) Jelenleg egy alapítványnál rontom a szemem és okozok bérfeszültséget:) Valamint vannak próbálkozásaim grafikusként is. Hogy kerültem kapcsolatba a pin-up életformával? Imádom a rockabilly zenét, ilyen egyszerű.

Comments

Facebook Comments

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy hozzászólhass.