Filmek, amiket mindenképp látnod kell, mielőtt meghalsz

Azt szeretem az ehhez hasonló címekben, hogy hatásvadászok és mint ilyenek, figyelemfelkeltőek is egyben, pedig semmi különös, általában teljesen szubjektív válogatás(oka)t takar(nak). Emiatt talán pontosabb lenne, ha ez lenne a címük: “Filmek, amelyeket szerintem mindenképp látnod kell, mielőtt meghalsz” – de erre senki nem lenne kíváncsi. És ha ténylegesen az összes filmet megnéznéd, amit ajánlanak, akkor halálodig valószínűleg nem is csinálnál semmi mást. (És milyen bosszantó lenne, ha már csak 3 film lenne hátra, és akkor… vagy ami még rosszabb: az utolsó film utolsó 30 perce…:))

Miután az első két mondatommal sikerült bebizonyítanom, hogy tulajdonképpen miért is választottam pontatlan címet, jöjjön még egy újabb ok (már úgyis mindegy alapon:)) :
Az alább felsorolt filmeket már úgyis mindenki látta és nagyon meg lennék lepve, ha kiderülne, hogy csak egyszer…:)
(Tehát a cím helyesen: “Filmek, amiket már mindenki látott, de szerintem is érdemes megnézni”:) )

American Graffiti (1973, George Lucas): igazi kultfilm az egészen ifjú Harrison Forddal, szédületes autókkal, üvöltő rock’n’roll zenével (olyan előadóktól, mint pl. Bill Haley) és görkoris pincérlányokkal. A filmbeli Debbie Dunhamnak nagyon klassz kis ruhája van:)
Sajnos, hamar utolérte minden sikeres film végzete: a második rész (1979, Bill L. Norton), ami már nem szólt akkorát, mint az első.

Grease (1978, Randal Kleiser): jaj neeeee! Nem vitatom az esetleges érdemeit, de én végig magas fejhangon szerettem volna visítani megtekintése közben. Finoman és nőiesen fogalmazva giccsesnek találom – bár azt is elismerem, hogy bizonyos mennyiségű giccs még nem ártalmas:)

Számomra John Waters – aki provokatív, polgárpukkasztó filmjei révén híresült el (pl.: Rózsaszín flamingók) – 1990-es a Cry-Baby – je egy kicsit Grease-paródiának is tűnik (a számos más jelentése mellett), elég édeskés a történet, viszont szórakoztató… És a zenéje végig nagyon erős (többek között olyan számokkal, mint a “King Cry Baby”, a “Please, Mr. Jailer” és a “High School Hellcats”) Érdemes megfigyelni, ahogy Allison Vernon-Williams (Amy Locane) a film végére átváltozik igazi pin-up lánnyá. Kedvenc mondatom pedig: “Cry-Baby-nek rossz lány kell, nem olcsó”… Lehet elragadtatott sikolyokat hallatni, fiúk-lányok, mert itt van a fiatal Johnny Depp és Traci Lords (igen, tényleg pornószínésznő volt korábban)
És ha már itt tartunk, a Hajlakk-ban (nem a John Travoltá-s remake-ben, dehogyis!, hanem az 1988-as eredetiben) Divine, egy valódi transzvesztita alakította a főszereplő mamáját. (Többek közt ezért is provokatív John Waters…:))
,

Roger nyúl a pácban
(1988, Robert Zemeckis): szinte hallom a felháborodott morajt. Rendben, tényleg nem tipikus pin-up film és tényleg félig animációs, DE: szerepel benne Betty Boop egy rövid jelenet erejéig (ő pedig – akárhonnan is nézzük, ízig-vérig pin-up – na jó, inkább mondjuk úgy, hogy az utolsó kockáig:)), aztán Joanna Cassidy karaktere (Dolores) klasszikus szépségű, nem hagyományos értelemben vett pin-up (és nagyon szép, visszafogott ruhái és kalapjai vannak). És persze Jessica Rabbit. Remek munkát végeztek a rajzolók, a valóságban kevés olyan nő van, akinek ennyire kifinomult, kecses és mégis szexis a mozgása… (És egy kultmondat Jessicától: “Nem vagyok rossz nő, éppen csak olyannak festettek”…:)

A rock’n’roll ördöge (1989, Jim McBride) egy életreajzi film Jerry Lee Lewis (ahh…:)) pályának kezdeti szakaszáról. Dennis Quaid élete (sőt, valószínűleg az elkövetkezendő 5 élete) legjobb alakítását nyújtja. Fiatal lányoknak rossz hír, hogy Jerry Lee Lewis 75, Dennis Quaid pedig 56 éves…)

És végül, de nem utolsósorban egy magyar klasszikus. Hát persze, hogy a Made in Hungaria! (2009, Fonyó Gergely) Nagy taps jár érte. Kellemes meglepetésként ért, hogy mennyire jó és minden korosztálynak többszöri újranézésre is ajánlott (kötelező…:)

Nyilván számos filmet kihagytam, azokra talán egy későbbi cikkben kerül sor.:)
Jó szórakozást és szép napot mindenkinek!

Sugarpie SueA szerzőről

Sugarpie Sue vagyok. 23 éves, egyelőre animációsfilm-rajzoló és festő tanuló. Budapesten élek és dolgozom, több-kevesebb sikerrel.:) Jelenleg egy alapítványnál rontom a szemem és okozok bérfeszültséget:) Valamint vannak próbálkozásaim grafikusként is. Hogy kerültem kapcsolatba a pin-up életformával? Imádom a rockabilly zenét, ilyen egyszerű.

Comments

Facebook Comments

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy hozzászólhass.